Selaa vastauksia

Voit rajoittaa näytettävien vastausten joukkoa antamalla hakusanoja ja/tai valitsemalla tietyn aiheen. Hakutulokset päivittyvät, kun painat Päivitä-painiketta. Voit myös valita vastausten järjestyksen sekä yhdellä sivulla näytettävien vastausten lukumäärän.
Hakusana(t):Kysymyksen aihe:
Löytyi 1144 vastausta.
 
Sivuja yhteensä 115 :  1234...+10Loppuun

Kysymysnumero: 2024   Aihe:  Vauvan odotus
ti 2.10.2018

Mitä.eroa on spinaali ja epiduraali puudutteilla?
Vastaus:
Spinaalipuudutus vaikuttaa hieman nopeammin, mutta puudutuksen vaikutus ei kestä niin kauaa, kuin epiduraalipuudutuksessa. Epiduraalipuudutuksen vaikutus alkaa hieman hitaammin, mutta kestää yleensä kauemmin.
Vastaaja:  Anni Haapio, Kätilö

Kysymysnumero: 2023   Aihe:  Vauvan odotus
ti 2.10.2018

Kuinka nopeasti sairaalasta laitetaan kotiin jos synnytys ei käynnistykkään?
Vastaus:
Tämä on hyvin yksilöllistä ja riippuu monesta tekijästä. Jos synnytys ei ole käynnissä, vauvan vointi on hyvä, voi hyvin vielä palata kotiin odottelemaan synnytyksen käynnistymistä. Joskus taas on parempi jäädä sairaalaan odottelemaan. Asiasta kannattaa keskustella sitten synnytyssairaalassa.
Vastaaja:  Anni Haapio, Kätilö

Kysymysnumero: 2022   Aihe:  Vauvan odotus
ti 2.10.2018

Mitä asioita on otettava huomioon kun toivoo vesisynnytystä? Saako ammeeseen kaikkia puudutuksia ja voiko ammeseen mennä vaikka vedet olisivat menneet? Voiko ammeeseen mennä jos vedet eivät ole menneet?
Vastaus:
Hei. Avautumisvaiheessa voi olla ammeessa, vaikka lapsivesi ei olisi mennyt. Ammeessa olo auttaa yleensä hyvin synnytyskipuihin. Monessa synnytyssairaalassa voi myös synnyttää veteen. Tarkemmin vesisynnytyksistä kannattaa kysyä omasta synnytyssairaalasta, josta voidaan antaa yksilöllisesti ohjausta.
Vastaaja:  Anni Haapio, Kätilö

Kysymysnumero: 2021   Aihe:  Vauvan odotus
ti 2.10.2018

Milloin on se "the moment" lähteä synnärille? Tietenkin matka vaikuttaa mutta noin niinkuin yleisenä ohjeena.
Vastaus:
Hei. Yleensä sanotaan, että ensisynnyttäjän olisi hyvä mennä sairaalaan, kun supistuksia on tullut vähintään kahden tunnin ajan ja supistuksia tulee säännöllisesti noin viiden minuutin välein. Tämä on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Joskus synnytys eteneekin nopeammin ja joskus taas supistusten kanssa voi pitkäänkin pärjäillä kotona. Hyvä ohje on myös, että sairaalan on hyvä mennä siinä vaiheessa, kun kotona ei enää pärjää synnytyskipujen kanssa. Synnytyssairaalaan voi aina soittaa ja kysyä lisäohjeistusta.
Vastaaja:  Anni Haapio, Kätilö

Kysymysnumero: 2020   Aihe:  Vauvan odotus
ti 2.10.2018

Jos synnytys käynnistyy vesien menolla mutta supistuksia ei tule, neuvotaanko yleensä pysymään kotona kunnes supistelu alkaa vai jääkö synnyttäjä jo sairaalaan odottamaan synnytyksen edistymistä?
Vastaus:
Heippa. Yleensä vesien menon jälkeen voi vielä hyvin odotella kotona supistusten alkamisya, mutta on kuitenkin hyvä soittaa heti vesien menon jälkeen synnytyssairaalaan. On tilanteita, jolloin synnytyssairaalaan tulee mennä heti esimerkiksi jos GBS on positiivinen.
Vastaaja:  Anni Haapio, Kätilö

Kysymysnumero: 2019   Aihe:  Vauvan odotus
ti 2.10.2018

Onko sektiossa pakko ottaa epiduraali vai voidaanko leikata pelkillä paikallispuudutteilla?
Vastaus:
Heippa. Yleensä sektiossa käytetään epiduraalipuudutusta, mutta on hyvä vielä keskustella äitiyspoliklinikalla asiasta.
Vastaaja:  Anni Haapio, Kätilö

Kysymysnumero: 2018   Aihe:  Vauvan odotus
ti 2.10.2018

Täytyykö olla huolissaan kutinasta mikä alkoi noin rv 30? Mulla kutisee vatsan alue sekä sormet ja ranteet (ei kämmenpohjat), kova kutittaminen aiheuttaa pieniä vesikellomaisia näppylöitä - eritoten sormien alueelle. Kun kysyin asiasta viime neuvolakäynnillä, terveydenhoitaja ei ollut huolissaan. Kutina vaivaa kuitenkin edelleen ja on todella voimakasta, varsinkin öisin.
Vastaus:
Hei. Kutina voi johtua monesta eri syystä. Raskaushepatoosin oireena voi olla kutinaa varsinkin vatsalla, kämmenissä ja jalkapohjissa. Raskaushepatoosissa kutina on yleensä voimakkaampaa öisin. On siis hyvä olla yhteydessä neuvolaan, jos kutinaa esiintyy raskausaikana.
Vastaaja:  Anni Haapio, Kätilö

Kysymysnumero: 2017   Aihe:  Vauvan odotus
ti 2.10.2018

Hei onko mitään tehtävissä tosi kipeälle si-nivelelle? Kolmas raskaus ja eka kerta kun koen tällästä kipua juuri kyseisellä alueella ristiselässä. Viikot jo 36+3. Jatkunut useamman viikon ja nähtävästi pahenee loppuun asti.

Sohvalta ei pääse ylös ja jos pääsee ni täytyy odotta 5min et pystyy nostaa jalkaa ja astumaan ekan askeleen. Vaikuttaa varmaan aluksi synnytys asentoihinkin. Lattialle tai ns kovemmalle en pääse makaamaan. Sänkyyn juuri ja juuri. Vihlonta on melko kovaa :'(ehtisklhän vielä hyötyä fyssarista.. ei varmaan korjaannu heti synnytyksen jälkeen. :(
Vastaus:
Hei. Ikävää, että nyt on alkanut selkä vaivaamaan. Raskausaikana hormonit löysyttää niveliä ja kipuja saattaa tulla varsinkin loppuraskaudessa. Samoin kehon asento muuttuu raskausaikana, mikä saattaa lisätä kipuja selässä. SI-nivelen kivut ovat yleisiä raskausaikana. Joskus tukivyö saattaa lieventää kipuja. Samoin fysiotrapeutilta voi saada ohjeita lihaskuntoharjoituksiin. Nyt en osaa sanoa, että olisiko vielä hyötyä fysioterapeutin käynnistä. Tsemppiä kuitenkin loppuodotukseen, onneksi yleensä kivut loppuu tai ainakin lievenee heti synnytyksen jälkeen.
Vastaaja:  Anni Haapio, Kätilö

Kysymysnumero: 2016   Aihe:  Vauvan odotus
ti 2.10.2018

Hei! Kysyisin vauvan liikkeisiin liittyen. On aivan normaalia, että päivittäin vaihtelee, paljonko vauva masussa liikkuu ja paljonko sitä itse tuntee. Mutta missä vaiheessa on syytä käydä tarkistamassa, jos liikkuminen on vähentynyt normaaliin tai aiempaan verrattuna merkittävästi? Entä jos liikkeitä ei tunne ollenkaan, kuinka pitkään kannattaa odotella ennenkuin lähtee asiaa tarkistamaan? Itselläni nyt rv23+3 ja liikkuminen rauhoittunut ja vähentynyt nyt paljon aiempaan verrattuna. Aiemmin ollut todella kova jumppa useita kertoja päivässä, nyt se on paljon maltillisempaa ja lähinnä tämä vain mietityttää.
Vastaus:
Heippa. Jos vauvan liikkeet on selvästi vähentyneet, on syytä soittaa synnytyssairaalaan. Jos liikkeitä ei tunnu ollenkaan, tulee lähteä synnytyssairaalaan tarkistamaan tilanne. Synnytyssairaalaan on hyvä soittaa ja kysyä lisäohjeistusta. Jos ei ole hetkeen tuntenut liikkeitä voi tehdä liikelaskentaa eli kylkimakuulla laskea vauvan liikkeitä. Jos liikkeitä ei tule tunnissa kymmentä, tulee myös olla yhteydessä synnytyssairaalaan.

Vastaaja:  Anni Haapio, Kätilö

Kysymysnumero: 2015   Aihe:  Vastasyntyneet
ti 2.10.2018

Vauva täyttää kohta 4kk ja kiinteiden aloitus lähenee. Menty pääosin korvikkeilla, koska omaa maitoa tullut liian vähän alusta asti. Missä vaiheessa vauvalle kuuluu antaa vettä?

Vastaus:
Hei. Pieni vauva ei tarvitse vettä ja sitä ei tulisi antaa ennen kiinteiden aloitusta. Yli 4kk ikäiselle vauvalle voi antaa pieniä määriä vettä ruokailun yhteydessä, jos kiinteät on aloitettu.
Vastaaja:  Anni Haapio, Kätilö
Sivuja yhteensä 115 :  1234...+10Loppuun