Iskut päähän saattavat haitata muistia ilman aivotärähdystäkin

19.12.2013
Uuden tutkimuksen mukaan isku päähän voi johtaa muistin ja oppimisen lievään heikkenemiseen, vaikka isku ei aiheuttaisi varsinaista aivotärähdystä. Tulokset eivät tosin osoita ovatko muutokset pitkäaikaisia vai menevätkö ne itsestään ohi.

Neurology-lehden julkaisema tutkimus perustuu 80 college-tasolla jääkiekkoa tai amerikkalaista jalkapalloa pelaavan aivotutkimuksiin. Pelaajien aivot kuvattiin ennen kauden alkua sekä pian sen jälkeen. Kauden ajaksi heidän kypäriinsä asennettiin iskuja mittaavat laitteet.

Kun pelaajien aivokuvia verrattiin muita, vähemmän kontaktialttiita lajeja harrastavien kuviin, pelaajien aivojen valkeassa aineessa havaittiin selvästi useammin muutoksia. Aivojen valkea aine on tärkeä mm. hermosignaalien välittämisessä.

Havaitut muutokset olivat suurempia pelaajilla, jotka pärjäsivät muistia ja sanallista oppimista mittaavissa testeissä heikoiten, mikä tutkijoiden mukaan viittaa ilmiöiden liittyvän toisiinsa. Osalla kontaktilajeja, mutta myös muita lajeja harrastavista testitulokset olivat huomattavan heikkoja. Onkin mahdollista, että he olivat muita herkempiä päähän kohdistuville iskuille.

Samanlaisia, mutta huomattavasti pahempia muutoksia on havaittu kontaktilajeja harrastaneiden ammattilaisurheilijoiden aivoissa. Lapsilla ja nuorilla lievät kognitiiviset oireet kuten unohtelu ja keskittymisvaikeudet voivat näkyä jopa vuoden aivotärähdyksen jälkeen etenkin, jos aivotärähdys johtaa tajuttomuuteen ja aivomuutoksiin.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2013;DOI:10.1212/01.wnl.0000438220.16190.42)
Lisää uutisia