Nikotiinipurkat eivät lisää sydänriskejä

12.12.2013
Nikotiinipurkat ja muut tupakoinnin lopettamisessa auttavat nikotiinikorvaushoidot eivät altista vakaville sydän- ja verisuonitautioireille, vaikka niinkin on epäilty. Myös vieroituksessa käytettävät lääkkeet varenikliini sekä bupropioni ovat tässä suhteessa turvallisia, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus julkaistiin Circulation-tiedelehdessä, ja se perustuu 63 kliinisen tutkimuksen aineistojen uudelleen analysointiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut yli 30 000 potilasta.

Analyysin perusteella nikotiinipurkat tai nikotiinilaastarit eivät suurenna sydänkohtausten, aivohalvausten tai sydänperäisten kuolemantapausten vaaraa, vaikka osa potilaista saattaa saada niistä esimerkiksi sydämen tykytystä. Nämä oireet ovat kuitenkin ohimeneviä ja vaivaavat etenkin potilaita, jotka käyttävät nikotiinikorvaushoitoa, mutta eivät vielä ole kokonaan päässeet eroon tupakasta.

Yhdessä havainnot osoittavat, että tupakoinnin lopettamisessa auttavat korvaushoidot ja lääkkeet ovat turvallisia ja joka tapauksessa niistä saatava hyöty on suurempi kuin mahdolliset haitat. On silti mahdollista, että osa kroonisia sairauksia potevista voi olla herkempiä oireilemaan ja siksi heidän kannattaisi yhdessä lääkärin kanssa miettiä juuri heille paras ja turvallisin tapa lopettaa tupakointi.

Suomalaisista 15–64-vuotiaista miehistä joka viides ja naisista joka seitsemäs tupakoi päivittäin. Työikäisten miesten tupakointi on vähentynyt jo pitkään, mutta naiset tupakoivat edelleen saman verran kuin 1980-luvulla.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2013;doi:10.1161/?CIRCULATIONAHA.113.003961)
Lisää uutisia